Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z forum wyrażasz zgodę na używanie cookies. Więcej informacji w regulaminie. OK (wyłącz komunikat)

Autor Wątek: Szablon  (Przeczytany 11586 razy)

Offline Lethys

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 18
Szablon
« dnia: 28 Luty, 2007, 08:22:41 »
Mam problem z wlozeniem skryptu do szablonu. Menu i logowanie umiescilem w divach no i wszystko ok ale srodka strony sie nie da :(

oto kod :



A tutaj jak to wyglada :




Troche dziwne jest to ze jak skasuje ten kod $_GET['strona'] to i tak pd strony wyswietlaja sie na dole . Co mam zrobic ?

WMsoft

Szablon
« dnia: 28 Luty, 2007, 08:22:41 »
Nie wiesz jakiego smartfona wybrać? Zobacz - smartfonki.pl
Szukasz stacji pogodowej, termometru? Zobacz - stacje-pogody.pl

Offline Aztek

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 478
Odp: Szablon
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Luty, 2007, 10:47:13 »
Szablon został źle podzielony np. w menu są elementy <ul> a nie ma elementów <li> itp. 

Przy takim prostym szablonie z reguły nie opłaca się "rozwalać" całej struktury szablonu skryptu WMalias. 
Z reguły wystarczy nieznacznie zmienić rozmieszczenie elementów i dostosować wygląd przy pomocy stylów CSS.

Np. aby zmienić menu wystarczy przenieść je w inne miejsce i zmienić elementy CSS w nagłówku strony - wysokość, szerokość, kolor, tło, rodzaj wyświetlania itp.
Najlepiej do większości elementów CSS dodać np. "border: 1px red solid" - dzięki temu łatwo się zorientować jaki zasięg ma dany element, gdzie się zaczyna i kończy itp.

Warto zobaczyć:
http://algorytmy.pl/doc/xhtml/?id=102
http://algorytmy.pl/doc/xhtml/
http://osiolki.net/tabelki/

Offline Lethys

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 18
Odp: Szablon
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Luty, 2007, 11:03:13 »
Ale poprzez css bedzie mozna wybrac miejsce danego obiektu ?

Wczesniej przerobilem skrypt w pliku index.php i w sumie wszystko dzialalo tylko ze aliasy zamiast pojawiac sie w nowym oknie to pojawialy sie na moim szablonie tam gdzie linki z menu. Moze w ten sposob cos zmienic i bedzie dobrze ?


moglby pan podac przyklad css jak tylko przeniesc te wyswietlane strony na odpowiednie miesjce ?

Offline Aztek

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 478
Odp: Szablon
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Luty, 2007, 15:42:52 »
Tak na szybko to wygląda, że ostatni div zamykający </div> powinien być umieszczony na początku pliku stopki.
 

Offline Lethys

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 18
Odp: Szablon
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Luty, 2007, 18:11:01 »
Dziekuje pomoglo :)


Offline matinowak

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 20
Odp: Szablon
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marzec, 2007, 18:05:00 »
Czy możesz za opłatą podpiąć skrypt pod szablon?

Offline Aztek

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 478
Odp: Szablon
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marzec, 2007, 18:13:35 »
Czy możesz za opłatą podpiąć skrypt pod szablon?

TAK - szablon musi być już pocięty (html).

Offline matinowak

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 20
Odp: Szablon
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marzec, 2007, 18:22:15 »
Jeśli szablon jest pocięty do html+css cenz niczym sie nie różni?

Offline matinowak

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 20
Odp: Szablon
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marzec, 2007, 18:33:49 »
JEGO TREŚĆ:


<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title>Untitled Document</title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
</head>
<body>

<div id="podstawa">
<div id="bok-top"><img src="images/bok-top.gif" alt="" /></div>
   <div class="gdzie"><a href="#" >Strona główna</a> &raquo;  <a href="#" >Kursy</a> &raquo;  <a href="#" >JavaScript - czę¶ć 1</a> &raquo; Wprowadzenie</div>
   <div><img src="images/top.jpg" alt="" border="0" /></div>
   <div class="m-top">
   
   <a href="#">Strona główna</a><img src="images/odstep.gif" alt="" />
   <a href="#">Kurs PHP</a><img src="images/odstep.gif" alt="" />
   <a href="#">Kurs MySQL</a><img src="images/odstep.gif" alt="" />
   <a href="#">Kurs Java Script</a><img src="images/odstep.gif" alt="" />
   <a href="#">Download</a><img src="images/odstep.gif" alt="" />
   <a href="#">Kontakt</a>
   
   </div>
   
   <div id="pds">
         <div id="left">
         <div class="m-ng1">MAIN MENU</div>
         <div class="m-tresc">
         
            <div class="menu">
               <a href="#">Jaki¶ link</a>
               <a href="#">Inny link....</a>
               <a href="#">Jaki¶ link</a>
               <a href="#">Inny link....</a>            </div>         
         </div>
   
                  
         <div class="m-ng1">PRZYDATNE LINKI </div>
         <div class="m-tresc">
         
            <div class="menu">
               <a href="#">PHP.NET</a>
               <a href="#">MYSQL.COM</a>
               <a href="#">DYNAMICDRIVE.COM</a>   
               <a href="#">CSSDRIVE.COM</a>         </div>         
         </div>
      </div>
      
      
      <div id="center">
      
        <div class="s-tresc">
      
         <span class="red">WITAMY NA NASZEJ STRONIE</span>
          <p><strong>Dziękuję</strong> za pobranie szablonu ze strony <a href="http://d4u.pl" target="_blank">www.d4u.pl</a>. </p>
<p>Do szablonu doł±czone s± czcionki oraz Ľródło z programu Adobe Photoshop (wersję 30 dniow± możesz pobrać z d4u.pl dział &quot;warsztat&quot; <a href="http://d4u.pl/warsztat.php" target="_blank"></a>) </p>
<p><b> Jeżeli jeszcze nie zapoznałe¶/a¶ się z warunkami używania szablonów to zrób to teraz: </b> <a href="http://d4u.pl/url/?warunki">http://d4u.pl/url/?warunki</a></p>
<p align="right"> Pozdrawiam i życzę sukcesów.<br />
Daniel Perec</p>
<p><em>Przydatne adresy:</em></p>
<ul>
  <li><a href="http://d4u.pl/url/?warsztat" target="_blank">Pomoc do szablonów na d4u.pl </a>    </li>
  <li><a href="http://d4u.pl/url/?kontakt" target="_blank">Kontakt z autorem</a> <small>(zawsze podawaj nr szablonu o którym piszesz)</small></li>
</ul>
<p>-------</p>
<script type="text/javascript" src="http://d4u.pl/info.js"></script>
<p>-------</p>

      <p><img src="php_solutions.png" alt="" width="66" height="60" hspace="10" vspace="10" align="left" /><strong>Lorem ipsum dolor sit amet, </strong>consectetuer adipiscing elit. Duis tristique mattis dolor. Cras varius, nisi a vestibulum tempus, urna risus tempus libero, ac tincidunt odio urna at turpis. Aliquam eget risus in lectus suscipit adipiscing.  Duis ipsum. Proin volutpat bibendum leo. Donec dictum. Suspendisse a leo nec pede laoreet elementum. Aliquam laoreet nonummy est.</p>
      <p> <strong><img src="mysql_com.png" alt="" width="60" height="31" hspace="10" vspace="10" align="left" />Duis tristique mattis dolor.</strong> Cras varius, nisi a vestibulum tempus, urna risus tempus libero, ac tincidunt odio urna at turpis. Aliquam eget risus in lectus suscipit adipiscing. Vestibulum semper massa sit amet turpis. Nulla mauris dolor, ultricies consequat, accumsan at, sagittis in, justo. Pellentesque tincidunt, turpis sit amet rutrum feugiat, sapien mauris aliquam felis, id blandit elit ligula consectetuer libero. Morbi ac dui sit amet elit tempus iaculis. Duis ipsum. Proin volutpat bibendum leo. Donec dictum. Suspendisse a leo nec pede laoreet elementum. Aliquam laoreet nonummy est.</p>
      <p>&nbsp;</p>
      <p>&nbsp;</p>
      <p>&nbsp;</p>
         </div>
      
      </div>
      
      
      <div id="right">
      
      <div class="m-ng2">MAIN MENU</div>
         <div class="m-tresc">
         
           <p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis tristique mattis dolor. </p>
           <p align="center"><img src="php_net.png" alt="" width="60" height="21" /></p>
         </div>
            
         
         <div class="m-ng2">NEWSLETTER</div>
         <div class="m-tresc">
         
         Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis tristique mattis dolor. Cras varius, nisi a vestibulum </div>
      </div>   
      <div style="clear:both;"></div>
   </div>
   <div class="dol">
      <div class="d1">Copyright 2006 by www.nazwastony.pl All rights Reserved.</div>
      <div class="d2"><a href="#">Strona główna</a> :: <a href="#">Kontakt</a></div>
      <img src="images/d1.gif" alt=""  />
   </div>
   <div><img src="images/d2.gif" alt=""  /></div>
</div>



</body>
</html>

Offline Aztek

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 478
Odp: Szablon
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marzec, 2007, 18:38:17 »
Jeśli szablon jest pocięty do HTML+CSS cena niczym sie nie różni?

Jest taka sama, pisząc HTML miałem na myśli zarówno HTML jak i HTML+CSS.

Oczywiście, jeżeli szablon jest wyjątkowo prosty w podpięciu to cena jest mniejsza.
Przed podpięciem szablon muszę zobaczyć i wtedy dopiero mogę podać konkretną cenę.


Offline matinowak

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 20
Odp: Szablon
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marzec, 2007, 18:44:27 »
POD JAKI E-MIAL CI GO WYSŁAC??
Do podania ceny podpięcia?
 ???

Offline matinowak

  • Starszy Nowicjusz
  • **
  • Wiadomości: 20
Odp: Szablon
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marzec, 2007, 18:47:21 »
Szablon możesz zobaczyc na:
- http://xja.pl/czyste_xja

Offline Aztek

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 478
Odp: Szablon
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marzec, 2007, 19:02:55 »
Wysłałem odpowiedź na PW.

Offline spamon

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Szablon
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Czerwiec, 2007, 11:37:07 »
mam podobny klopot.
nie zmienialem szablonu natomiast dopisałem więcej tekstu, który naszedł na text stopki i wyszedl poza żółte(domyślnie) tło strony i wszedł na szare, zamiast dopasować strone do ilości tekstu.

Co mam zrobić w tym przypadku ?

Offline Aztek

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 478
Odp: Szablon
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Czerwiec, 2007, 21:54:41 »
mam podobny klopot.
nie zmienialem szablonu natomiast dopisałem więcej tekstu, który naszedł na text stopki i wyszedl poza żółte(domyślnie) tło strony i wszedł na szare, zamiast dopasować strone do ilości tekstu.
Co mam zrobić w tym przypadku ?

Strona zbudowana jest na stylach:
#naglowek - górna część strony
#srodek - środkowa część strony między nagłówkiem a stopką
#stopka - dół strony

Na stronie głównej styl #srodek dzieli się na:
#lewa - lewa część, kolumna
#centrum - centralna kolumna
#prawa - prawa część, kolumna

Jeżeli są jakieś problemy to najprawdopodobniej jest to problem złej wysokości lub szerokości danego stylu, ewentualnie problem tzw. oblewania elementu "float".
Najlepiej do wyżej wymienionych styli dopisać "border: 1px solid red;" - wtedy styl będzie miał czerwoną obwódkę i łatwo się zorientować co jest nie tak, co zachodzi na co...

Oczywiście, nie należy korzystać z IE, ponieważ on maskuje błędy, najlepiej korzystać z Opery lub Firefoxa.

« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec, 2007, 21:57:30 wysłana przez WMsoft »